Czy warto kupować słodycze ?
Niezmiernie często słyszymy niezbyt pochlebne opinie na temat słodyczy – że są one niezdrowe, tuczące, uzależniające. Dlaczego więc są spożywane na tak dużą skalę? Odpowiedź wydaje się prosta – ponieważ są pyszne. Jest to po części prawda, stanowią one swoiste rozkosze dla podniebienia. Cukier jednak powoduje wydzielanie serotoniny, która jest hormonem szczęścia w organizmie człowieka. Słodycze pomagają nie tylko w doraźnym leczeniu depresji, ale również zmniejszają skutki stresów oraz napięć. Poza tym dodają one w błyskawicznym tempie energii – zwłaszcza te, które są połączeniem cukrów, tłuszczy oraz kakao – na przykład czekolada, ciastka w czekoladzie, lody czekoladowe, chałwa. Ponadto słodyczą są elementem kulinarnym, bez którego nie wyobrażamy sobie naszej tradycji – stanowią dodatek do porannej kawy, popołudniowego spotkania z przyjaciółmi, towarzyszą nam na weselach i przyjęciach, są przekąską w szkole i w pracy. Słodycze są również afrodyzjakiem (zwłaszcza czekolada oraz lody). Nie można się więc dziwić, że cieszą się tak wielką popularnością! Kakao, z którego jest wyrabiana czekolada, w starożytności pełniło środek płatniczy. Ziarna kakaowca, niezwykle cenne, często były uznawane za bardziej wartościowe niż złoto! Kiedy jeszcze nie znano receptury wyrobu czekolady, ziarna te rozkruszano i pito z dodatkiem mleka oraz cukru. Tak powstał napój kakaowy, popularny do czasów dzisiejszych. Połączenie sypkiego proszku z tłuszczami roślinnymi zrodziło czekoladę – najwspanialszy dla wielu ludzi smakołyk. Dzisiaj mamy do wyboru ogromną ich gamę – gorzkie, słodkie (mleczne), z bakaliami, nadziewane różnymi kremami oraz nawet białe. Istnieją też pyszne kremy kakaowe, wyrabiane z tłuszczów, które nie utwardzają się – są one idealne do smarowania kanapek oraz jako dodatki do deserów i tortów. Płynna czekolada służy do polewania wafli, ciasteczek oraz placków pieczonych w cukierniach oraz w domu. Ulubioną przekąską są dla wielu osób czekoladowe batony, przygotowywane za pomocą połączenia gęstej czekolady z dodatkami – bakaliami, karmelem, kawałkami herbatników. Bombonierki czekoladowe to pyszny, gustowny oraz także romantyczny prezent. Czekolada ponadto jest silnym afrodyzjakiem! Standardowo przygotowywane lody powstają z tłustego mleka lub śmietany, najbardziej wartościowe i kaloryczne są te robione z wysokoprocentowej kremówki. Smaki lodów można wymieniać poczynając od tych najbardziej standardowych – waniliowych, czekoladowych, truskawkowych czy orzechowych po te bardziej wymyślne – piernikowe, o smaku dyni czy awokado. Dostępne są także lody „na ostro” – paprykowe czy ogórkowe, jednak nie cieszą się one uznaniem wśród smakoszy. Ze względu na duża zawartość tłuszczu oraz cukru zawsze były uznawane a tuczące, jednak od pewnego czasu wytwarzane są lody typu „light” oraz wyroby podobne do lodów, czyli sorbety, składające się z zamrożonego soku oraz owoców. Wielką zaletą lodów jest to, że można je w dowolny sposób dekorować i tworzyć z ich pomocą naprawdę wymyślne kompozycje, przydatne podczas organizowania przyjęć w domu.
Kategoria: Codzienne, Pieniądze | Tagi: czekolada, energia, lody, popołudnie, przekąska, przyjaciel, szkoła, tempo