Zakupy online, bony na zakupy

Kategorie

Strony

Kupowanie w internecie

Wiadomo, że kupowanie w Internecie jest obecnie bardzo wygodne. Należy jednak pamiętać o paru sprawach podczas kupowania w Internecie. Oczywiście należy uważać , gdzie się kupuje i co się kupuje. Wszelkiego rodzaju sklepy internetowe i domy aukcyjne muszą być polecane i nie mieć negatywnych komentarzy. Aukcje internetowe są obecnie bardzo polecane, można na nich kupić niemal wszystko. Takie serwisy jak Allegro czy Ebay, czyli całkowici potentaci, kolejno na polskim i światowym rynku to firmy potężne. Jednak trzeba uważać, od jakiego użytkownika się kupuje. Pozytywne opinie są bardzo ważne. A co można kupić? Jak już pisałem kupić można obecnie wszystko i to nie chodzi tu tylko o aukcje internetowe, ale i sklepy internetowe z określonej branży , których jest w Internecie naprawdę bardzo bardzo wiele. Dajmy na to ,że chcemy kupić sobie na święta grę komputerową, wcale nie musimy teraz jechać do najbliższego sklepu i ją kupić. Teraz można ją po prostu kupić w wielu ze sklepów internetowych, czy też na jednej z wielu aukcji internetowych.


Oczywiście wciąż na świecie można znaleźć wielu zwolenników normalnego kupowania fizycznego , że tak bym to ujął, dla nich kupowanie w Internecie nie daje tylko zaufania a czasami też takiej samej przyjemności. Kobiety na przykład często uznają zakupy w pasażu handlowym n przykład jako przyjemność, a takiej zakupy w Internecie im nie dadzą, chociaż czasami można znaleźć w Internecie znacznie lepsze oferty niż w znanym butiku. Przy zakupach w Internecie na pewno często koszta przesyłki mogą nas przyprawić o zawrót głowy, jednak nie jest tak oczywiście zawsze. Na popularnych serwisach, sklepach internetowych nasze zakupy mogą być dostarczane za pośrednictwem poczty polskiej jak i droższego, aczkolwiek znacznie szybszego i pewniejszego kuriera, który jest przez wiele firm jak i przeze mnie bardzo polecany. Nie chce mówić źle o poczcie polskiej, jednak czasami trzeba zauważyć, że poczta Polska pozostawia wiele do życzenia jeżeli chodzi o dostarczanie przesyłek na czas, w okresie paru dni. Kurier jest droższy, ale znacznie szybszy i pewniejszy, dlatego ,gdy kupujemy jakiś szczególnie wartościowy towar, musimy zwrócić na to uwagę. Polecamy:

Codzienne

Kupujemy sery do spożycia oraz śmietanę i masło

12Biały ser powstaje bezpośrednio z mleka. Wystarczy je pozostawić na odpowiedni czas i odsączyć serwatkę, aby otrzymać kruchy, biały ser. Przygotowywanie produktów zróżnicowanej konsystencji i tłustości jest nieco bardziej skomplikowane. Tak czy inaczej, biały ser towarzyszy posiłkom w niemalże każdym domu. Jest sycący, a przy tym niskokaloryczny. Dobrze smakuje zwyczajnie pokrojony i położony na kanapkę, jednakże większość osób preferuje twarogi, czyli odrobinę przetworzony biały ser – z dodatkiem śmietany. Niektórzy lubią ser bardzo mocno rozgnieciony i podawany z dodatkiem bardzo słodkiej śmietany oraz cukru bądź miodu, inni preferują słone lub ostre smaki – biały ser z kwaśną śmietaną oraz cebulą, solą, szczypiorkiem, rzodkiewką. Twaróg doskonale nadaje się również do przygotowywania lekkich, delikatnych sosów oraz dipów, używanych do wzbogacania smaku paluszków, krakersów oraz chipsów. Ponadto, Ponadto twarogu produkowane są serki homogenizowane – niezwykle pyszne, gęste, kremowe wyroby o różnych smakach, uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. O ile wszystkie produkty mleczne można niezwykle łatwo przygotować nawet samemu w domu, to produkcja żółtego sera jest o wiele bardziej skomplikowana i pracochłonna. Sery, które zasłużyły sobie na szacunek oraz sympatię konsumentów są produkowane według sprawdzonej receptury, znanej tylko producentom. Żółty ser jest jedynym produktem mlecznym, który zasługuje na miano produktu wykwintnego kojarzącego się z wytwornością. Proces przygotowywania dobrego żółtego sera jest niezwykle długi, przechodzi on, bowiem od kilku do kilkunastu procesów faz dojrzewania. Jest on niezwykle tłusty i wysokokaloryczny, ponieważ ma bardzo dużą gęstość twardość. Rozróżnia się wiele gatunków żółtego sera – salami, gouda, zwykłe, z dziurami… Różnią się one stopniem twardości, strukturą, kalorycznością, smakiem oraz zapachem – eksperci twierdzą, że im bardziej ser jest aromatyczny, (czyli po prostu śmierdzący), tym większą ma wartość kulinarną oraz rynkową. Popularne są również sery pleśniowe – wokół kawałka żółtego sera jest hodowana jadalna, bardzo intensywnie pachnąca pleśń. Śmietana to bardzo gęsta ciecz, która wytwarza się na powierzchni tłustego mleka. Tłuste mleko zawiera w sobie cząsteczki śmietany, które wypływają na wierzch, po pozostawieniu mleka w garnku na jakiś czas, W mleczarniach śmietana zbierana jest oczywiście w inny sposób, który umożliwia szybsze jej pozyskiwanie. Śmietana jest niezbędna podczas gotowania oraz przygotowywanie potraw – jest ona dodatkiem do białego sera oraz koktajli i deserów owocowych (chyba każdy przepada za truskawkami ze śmietaną); używa się jej do zaprawiania zup, do produkcji dżipów oraz przygotowywania gęstych, kalorycznych sosów. Należy pamiętać również o tym, że to właśnie ze śmietany powstaje największy przysmak ludzi, czyli lody! Ze śmietany powstaje również masło, które jest jej bezpośrednim produktem. Ten przysmak można przygotować własnoręcznie w domu, wlewając tłustą śmietanę do słoika i potrząsając nim do czasu, aż ciesz zamieni się w masło – jest to jednak praca dla osób cierpliwych.

Codzienne

Kupujemy produkty mleczne

11Na całym świecie nie brakuje amatorów mleka. Ten biały płyn pochodzi od zwierząt, dlatego też można odróżnić wiele jego rodzajów. Najbardziej popularne jest oczywiście mleko krowie, lecz coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów cieszy się mleko owcze oraz kozie. Istnieją amatorzy picia mleka pochodzącego również od innych ssaków. Mleko „prosto od krowy” jest zazwyczaj barwy kremowej lub żółtawej, ponieważ zawiera dużą ilość tłuszczu i nie jest oczyszczone. Mleko w zlewniach i mleczarniach jest oczyszczane i pasteryzowane, regulowana jest także zawartość tłuszczu w tym płynie. Kupując więc mleko w kartonie lub butelce możemy wybrać, jakiej zawartości tłuszczu w tym płynie potrzebujemy. Niektórzy preferują mleko tłuste, w którym można odnaleźć ślady śmietany, inni wolą wodniste, chude i dietetyczne. Mleko w nieprzetworzonej postaci najczęściej pije się samo, wymieszane z kawą lub kakao, je z płatkami lub makaronami. Polecane jest zwłaszcza dla dzieci w fazie intensywnego wzrostu, ponieważ zawiera wapń. Wiele osób, które Nawe doceniają walory zdrowotne i odżywcze mleka, nie toleruje jego smaku w niezmienionej postaci. Bywa również tak, że osoby mają alergię pokarmową na płynne mleko. Ratunkiem dla nich są kefiry oraz maślanki. Produkty te powstają za sprawą połączenia mleka ze specjalnymi bakteriami, które je zakwaszają, co powoduje zagęszczenie płynu i zmianę jego składu chemicznego. Kefir jest właściwie tak zwanym zsiadłym mlekiem, które tworzy się za sprawą kwaśnięcia tego białego płynu. Do maślanek natomiast dodaje się cukier oraz owoce lub kawałki czekolady, dzięki czemu jest niezwykle smaczna i lubiana przez dzieci. Kefiry oraz maślanki mają podobne walory odżywcze do mleka – zawierają wapń, białko, odrobinę tłuszczu, czyli składniki niezbędne do wzrostu, jednakże są średnio dwukrotnie bardziej kaloryczne, niż zwykłe mleko. Kefiry są polecane osobom odchudzającym się, natomiast na maślanki dietetycy nakazują uważać, ponieważ łatwo mogą tuczyć. Zarówno kefiry, jak i maślanki, są doskonałym sposobem chłodzenia organizmu w upalne dni. Podobnie jak kefiry i maślanki, jogurt jest bezpośrednim produktem mlecznym, który powstaje pod wpływem dodania do mleka tak zwanych „bakterii jogurtowych”. Jest on jednak bardzo gęsty i bardziej tłusty, a konsystencją przypomina śmietanę. Pomimo wizualnego podobieństwa do śmietany jest polecany podczas odchudzania. Doskonale wpływa na przemianę materii oraz pracę jelit, za sprawą zawartych żywych bakterii jogurtowych. Producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych i doskonalszych gatunków jogurtów. Mamy zatem do czynienia z jogurtami naturalnymi – kwaśnymi, bez dodatków, owocowymi, jogurtami z płatkami mesli oraz suszonymi owocami, jogurtami z wiórkami czekoladowymi, z dżemami, polewami i mnóstwem innych kuszących dodatków. Ponadto, niezwykle modne stały się jogurty używane do „funkcji specjalnych”, czyli takie, które mają za zadanie pomóc konsumentowi osiągnąć jakiś cel. Najbardziej popularne są jogurt z błonnikiem, które usprawniają pracę jelit, pomagają schudnąć i niwelują zaparcia.

Codzienne

Szkodliwe używki, których nie powinniśmy kupować

27Na świecie pali co ósmy mężczyzna i co dziesiąta kobieta.Taki stan rzeczy nie zmieni się, dopóki dzieci i młodzież, mimo prawnego zakazu sprzedaży niektórych wyrobów osobom poniżej osiemnastego roku życia, będą miały swobodny dostęp do papierosów. Sprzedawca, chce sprzedać towar i szczerze mówiąc mało go interesuje, czy sprzeda je dziecku, czy dorosłemu. Palenie powoduje bardzo poważne choroby z rakiem płuc, krtani i tchawicy na czele. Organizm człowieka nie potrafi się bronić przed dymem nikotynowym, a z czasem potrzebuje go coraz więcej. Niestety ta używka potrafi bardzo Każdy z nas wie, że palenie papierosów szkodzi naszemu zdrowiu, jednak z każdym rokiem coraz bardziej rośnie odsetek osób palących. W ostatnich latach obniża się drastycznie wiek ludzi, którzy uzależnieni są od nikotyny. Dzisiaj nawet ośmiolatki i dziesięciolatki są już nałogowymi palaczami, którzy są poddawani na żądanie rodziców terapiom odtruwającym. Niestety szybko uzależnić, nie ważne czy dziecko, czy dorosły, reakcja organizmu jest identyczna. Nie tylko palenie papierosów jest szkodliwe, ale także przebywanie w towarzystwie osób palących. Bierne wdychanie dymu papierosowego prowadzi do takich samych chorób jak aktywne palenie. Alkohol sam w sobie nie jest szkodliwy, ale pod warunkiem, że pijemy go w umiarkowanej ilości i to tylko czasami. W niektórych społeczeństwach wino jest podawane nawet dzieciom i tak jest właśnie we Francji albo Włoszech, jednak tam wino jest albo rozcieńczane wodą, albo bardzo słabe. Natomiast w innych krajach pije się bardzo „ciężkie alkohole” i każda okazja jest do tego dobra. Polacy niestety zdecydowanie piją za dużo i to nawet nie potrzebują do tego specjalnej okazji. Alkohol powoduje wiele chorób w naszym organizmie, a niektóre z nich prowadzą nawet do śmierci. Używka ta niszczy wątrobę, trzustkę, nerki, powoduje wrzody żołądka, a niekiedy nawet raka jelita grubego. Alkohol jest szczególnie niebezpieczny dla chorych na cukrzycę, mających problemy z sercem i wiele innych. Niestety w Polsce coraz młodsze dzieci sięgają po alkohol. Do picia najczęściej skłania zła sytuacja materialna, kłopoty w pracy, szkole w domu. Kawa od wieków traktowana była jako rarytas i największe dobro i była spożywana tylko w wyjątkowych okazjach i w bogatych domach. Ubodzy ludzie bardzo rzadko mogli pozwolić sobie na ten rarytas, chyba, że na gorsze gatunki kawy. Dzisiaj na rynku mamy masę jej rodzajów i odmian i każdy z nas może z powodzeniem znaleźć coś dla siebie. Niestety człowiek nie zawsze potrafi korzystać z tego, co daje nam natura w racjonalny sposób. Dzisiaj kawa zastępuje nam śniadanie. Na nic nie mamy czasu, a potrzebujemy energii na cały dzień wzmożonej pracy w biurze przy komputerze. Nie mamy czasu nawet na małe śniadanie, żyjemy w ciągłym stresie i pospiechu i ciągle nam mało czasu, dnia, energii i młodości. Nie ma nic złego w wspomaganiu się kawą, jednak musi to być racjonalne jej dawkowanie. Przede wszystkim kilka filiżanek mocnej kawy dziennie to już nałóg, a kawa staje się używką.